• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Thursday, 15 September 2016 22:58

PRES-KONFERENCIJA POVODOM ODRŽAVANJA KULTURNE MANIFESTACIJE “DANI IZRAELA I JEVREJSKE KULTURE”

Written by
Rate this item
(0 votes)

u Jevrejskom kulturnom centru “Arie LIvne“ je 15.09.2016. godine održana pres-konferencija na kojoj su se medijima obratili, predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, predsjednik Upravnog odbora Društva srpsko- jevrejskog prijateljstva prof.dr. Aleksandar Lazarević, Generalni konzul Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić, član Upravnog odbora Jevrejske opštine Banja Luka i Upravnog odbora Jevrejskog kulturnog centra “ Arie LIvne” Aleksandra Stevandić Rakas.
Predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie LIvne je naglasio značaj organizovanja kulturne manifesacije “ Dani Izraela i jevrejske kulture “ za promovisanje kulturne baštine jevrejskog naroda, jačanje tradicionalnih, istorijskih veza sa srpskim narodom, te značaj koji manifestacija ima za grad Banja Luku i Republiku Srpsku.
14329188 2117590591799386 356444797 o“Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog projekta, Društvu srpko-jevrejskog prijateljstva i njegovom predsjedniku prof.dr. Aleksandru Lazareviću, Generalnom konzulatu Srbije i konzulu Vladimiru Nikoliću, mojim saradnicima u centru. Gostovanje Srpko-jevrejskog pjevačkog društva “Braća Baruh” je svakako veliki kulturni dogadjaj kao i predavanja kojima ćete imati priliku da prisustvujete, a čiji su autori eminentni istoričari, književnici. Sretan sam što se ova manifestacija organizuje pod okriljem Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne.“
Predsjednik Upravnog odbora Društva srpsko- jevrejskog prijateljstva prof.dr. Aleksanadar Lazarević je podsjetio, da je društvo osnovano u januaru mjesecu ove godine te da je nakon nekoliko mjeseci postalo jednim od organizatora manifestacije “Dani Izraela i jevrejske kulture” što, po njemu, predstavlja veliki podstrek u budućem djelovanju društva.
“Drago mi je što smo se svi zajedno našli u realizaciji ovog projekta. Rekao bih, zajedno smo jači i snažniji. Dugogodišnje prijateljstvo sa dirigentom hora “ Braća Baruh” je rezultiralo dogovorom da nastupe u Banja Luci povodom ove kulturne manifestacije i nastojaćemo da u ovaj naš grad i u godinama koje su pred nama dovedemo što vise ljudi iz svijeta muzike, kulture uopšte. To je u interesu jačanja kulturne tradicije srpskog i jevrejskog naroda”, naglasio je Lazarević.
Generalni konzul Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić je istakao značaj saradnje izmedju konzulata i JKC “ Arie LIvne”.
“Srpski i jevrejski narod ujedinjuju iste zabrinutosti , ista nadanja, planovi. Lijepo nas je vidjeti zajedno, na okupu i učešće u organizovanju ove kulturne manifestacije predstavlja mali doprinos Generalnog konzulata Srbije “, rekao je Nikolić.
Član Upravnog odbora Jevrejske opštine Banja Luka i Upravnog odbora Jevrejskog kulturnog centra “ Arie LIvne” Aleksandra Stevandić Rakas je istakla, da se manifestacija “ Dani Izraela i jevrejske kulture” organizuje treću godinu zaredom i da je program sve bogatiji i sadržajniji.
“Tri su godine prošle od kada je centar počeo sa svojim djelovanjem. Kulturna manifestacija “ Dani Izraela i jevrejske kulture” je upravo bila ta koja je označila početak njegovog rada tako da se već može da nazove tradicionalnom. Želim da se zahvalim gospodinu Aleksandru Lazareviću koji je zaslužan za dolazak jednog od najstarijih jevrejskih horova na svijetu, Srpsko-jevrejskog pjevačkog društva “Braća Baruh”, gradu Banja Luci koji je podržao naše projekte, kabinetu Predsjednika Republike Srpske, Sekretarijatu za vjere RS, Generalnom konzulatu Srbije u Banja Luci te saradnicima na ovom projektu”.

Read 3371 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:27