• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Monday, 05 September 2016 11:55

KULTURNA MANIFESTACIJA „DANI IZRAELA I JEVREJSKE KULTURE”

Written by
Rate this item
(0 votes)

Jevrejski kulturni centar “Arie Livne”, Društvo srpsko- jevrejskog prijateljstva, a u saradnji sa Kulturnim centrom “Banski dvor”, Generalnim konzulatom Srbije u Banja Luci organizatori su kulturne manifestacije “ Dani Izraela i jevrejske kulture” koja se održava treću godinu zaredom.
Prvog dana manifestacije, 16.09. 2016.godine, sa početkom u 19 časova i 3o min. će u multimedijalnoj sali JKC “Arie Livne” biti održana pres konferencija za medije i posjetioce kojima će se prigodnim govorom obratiti predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne.
ZORAN PEJASINOVICIstog dana, u 20 časova, u prostorijama centra će biti održano predavanje pod nazivom “ Teodor Hercl-osnivač cionizma”.
O osnivaču modernog cionističkog pokreta, pravniku, novinaru, feljtonisti, prvom predsjedniku Svjetske cionističke organizacije, koja je osnovana na Prvom cionističkom kongresu 1897.godine u švajcarskom gradu Bazelu sa ciljem ujedinjenja Jevreja u zajednički poduhvat na stvaranju jevrejske države, govoriće istoričar Zoran Pejašinović, direktor “Gimnazije” Banja Luka.
Posjetioci će imati priliku i da pogledaju izložbu slika koja je tematskog karaktera.
DUSAN SAVICU subotu, 17. septembra, u 17 časova, u JKC “Arie LIvne” će biti organizovana promocija knjiga “ Porajmos” i “Medju živima”, autora Dušana Savića.
Podsjetimo, književnik Savić je rodjen u Banja Luci 21.08.1952.godine, a pisanjem se počeo da bavi 2005.godine. Prvu priču je objavio u beogradskoj “ Politici” marta 2007.godine, a zatim u banjalučkim “Nezavisnim novinama”. Iste godine objavljuje zbirku kratkih priča “Sedlo”- Banja Luka iz kofera uspomena. Roman “Bečki točak” je Ambasada Republike Srbije u Austriji 2010.godine predložila za književnu nagradu “Miloš Crnjanski”. Na konkursu za kratku priču “ Simha Kabiljo”- Židovske Kulturne Scene iz Zagreba je osvojio prvu književnu nagradu za priču “El Bahar”.
BRACA BARUHU Kulturnom centru “Banski dvor” će 17.09. sa početom u 20 časova biti organizovan koncert Srpsko-jevrejskog pjevačkog društva “Braća Baruh” iz Beograda.
Riječ je, prema kazivanju pojedinih istraživača, o najstarijem jevrejskom horu na svijetu. Osnovan je 1879. godine kao “Srpsko-jevrejsko pjevačko društvo” da bi 1952. godine naziv bio promijenjen u znak sjećanja i poštovanja na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda. Briljantni nastupi hora u muzičkim centrima na teritoriji bivše Jugoslavije, po Evropi, Aziji, pa sve do koncerta u njujorškom Karnegi Holu govori o kakvom je pjevačkom društvu riječ. Svakako treba naglasiti i to, da su neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umjetničke muzike bile na čelu hora “Braća Baruh”, a medu njima, S.S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić. Medju najstarijim vokalnim solistima koji su učestvovali na koncertima hora treba navesti imena, Dušana Cvejića, Brede Kalef, Djurdjavke Čakarević, a u novije vrijeme mecosprana Jadranke Jovanović, Slavoljuba Kocića, Živojina Ćirića i drugih. Dobitnik je brojnih, kako domaćih tako i inostranih nagrada, a dva puta je odlikovan za doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje od strane negdašnjeg Predsjedništva SFRJ.

Read 2948 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:25