• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Saturday, 26 September 2015 13:13

Arie Livne

Written by
Rate this item
(0 votes)
Arie Livne Arie Livne

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra Arie Livne govori o značaju i ulozi ustanove u kulturnom ambijentu Republike Srpske i regiona, ideji mira, humanizma, ljubavi, socijalne pravde kao najznačajnim civilizacijskim etičkim, moralnim i pravnim kategorijama

KULTURA TREBA DA SPAJA NARODE

Jevrejski kulturni centar je za godinu dana svog postojanja uspio da se promoviše u kulturnu ustanovu od velikog značaja za grad Banja Luku, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, a i šire. Kao potvrda ovoj konstataciji su brojne manifestacije koje su organizovane u proteklom periodu. Jedan od najzaslužnijih za realizaciju multikulturalnog projekta je predsjednik centra Arie Livne.

Gospodine Livne, kakav je vaš utisak kada je riječ o rezultatima koje je ustanova, čiji ste idejni tvorac, postigla od drugog septembra 2014.godine kada je zvanično otvorena ?

Kada smo počeli sa projektom izgradnje jevrejskog kulturnog centra nisam verovao da će to danas da izgleda ovako. Upoznat sa svim dogadjanjima u centru i kada sam izvan granica Republike Srpske i mogu da kažem, da smo na dobrom putu da Jevrejski kulturni centar postane kulturna ustanova od velikog značaja za Republiku Srpsku, region. Jer, to nam i jeste bio cilj. Promovisati, kroz organizovanje kulturnih dogadjaja, kulturu, običaje, tradiciju jevrejskog naroda, ali i srpskog naroda koji je zaslužan što danas imamo ovo prekrasno zdanje. Učinjen je značajan pomak, ali na velike rezultate trebamo sačekati. Znate, mi imamo entuzijaste koji su spremni raditi ovaj posao, ali su potrebna i odredjena ulaganja. Bilo mi je drago kada sam u Izraelu, na jednom američkom sajtu, pronašao fotografiju centra i sinagoge. Nije bilo nekog teksta već samo slike ispod kojih je pisalo, Banja Luka i Bosna i Hercegovina. A, to nije baš zanemarljivo. Jer, ko će znati u jednoj Americi gde se nalazi Banja Luka kada mnogi ne znaju ni da je Beograd glavni grad Srbije. Važno je znati da postojimo. Da, baš tako. Da postojimo !

Slažete li se sa konstatacijom, da Jevrejski kulturni centar treba da promoviše i kulturu drugih naroda, nacija, a ne samo jevrejskog naroda.

Apsolutno. Naš prioritet jeste da spojimo ovo malo Jevreja koliko ih je ostalo živeti na ovim prostorima i sa onima koji žive izvan granica Republike Srpske, u Americi, Izraelu i drugim zemljama. Da ojačamo veze sa srpskim narodom u Republici Srpskoj, jer je ona to zaslužila. Ali, ova ustanova treba da kontinuirano odašilje univerzalne poruke kroz razne kulturne manifestacije. Njihovi akteri ne moraju biti isključivo Jevreji. Ta univerzalna poruka jeste poruka mira, ljubavi, humanizma, socijalne pravde, a kao takva pripada svim narodima podjednako. Svi ljudi dobre volje su dobrodošli u naš centar.

Na teritoriji Banja Luke se Jevreji (uglavnom Sefardi) prvi put pominju krajem 16.vijeka. Postojale su četiri sinagoge, bio je izgradjen i Jevrejski kulturni dom. Krajem 1944.godine je djelimično srušena poslednja sinagoga, a u zemljotresu 1969.godine i potpuno uništena. Nakon sedam decenija, unutar prostora Jevrejskog kulturnog centra je izgradjena mala sinagoga. Gospodine Livne, ona za vas ima posebno značenje.

U Banja Luci i uopšte na celoj teritoriji BiH je nekad postojala cvetajuća jevrejska zajednica. Uništena je od strane fašističkih snaga u Drugom svetskom ratu. Zato mi želimo da održimo jevrejski život gdje god je to moguće i očuvamo uspomenu na žrtve, na zajednicu koja je nestala. Moram naglasiti, da sam lično vezan za ovaj centar u okviru kog sam napravio jedan mal hram, simbolični hram kao uspomenu na moju majku koja je spaljena u logoru Aušvic. Razmišljao sam, šta bih to mogao da poklonim mojoj majci? Šta bi to ona voljela? Ona je bila odana religiji. Odlučio sam da to bude ova mala sinagoga koja nosi njeno ime, Ilona Vajs. Na žalost, ona to nikada neće moći vidjeti.

Vaša poruka javnosti.

Ja sam rastao u jednom periodu, 1935/36, kada sam kao mlad čovek verovao kako imam i imamo snage menjati celi svet. Svi smo verovali da će okončanjem Drugog svjetskog rata započeti izgradnje jednog boljeg društva. Dogodilo se da su neki počeli koristiti religije kako bi promenili čovečanstvo, ali se to ne radi preko religija. Ne poričem da je uloga Medjunarodne zajednice od velikog uticaja na mnoga dešavanja, ali postoje i drugi faktori kako bi jedna zajednica normalno funkcionisala. Upravo je kultura jedan od njih. Zato sam ponosan na Jevrejski kulturni centar koji po mom ubedjenju treba biti centar razumevanja medju narodima, centar koji će svojim radom stvoriti nadu i veru u bolju budućnost u regionu i koji će raditi na unapredjenju kulturološke saradnje medju narodima. U njemu vidim organizaciju koja će vezati, a ne razdvajati ljude i služiti humanizmu, slobodi govora, pisanja. Sve ćemo učiniti da to ostvarimo. Jevrejski kulturni centar je projekat koji treba da poruči svetu, da se vise nikada neće desiti ono što se dogodilo jevrejskom narodu.

Read 3361 times Last modified on Tuesday, 08 November 2016 16:23
More in this category: « Valentin Incko